Διαλειμματική νηστεία. Πως και γιατί την κάνω

“Δεν με νοιάζει αν αυτό που κάνω το θεωρείς ριζοσπαστικό, γιατί βιολογικά δεν είναι ακραίο.”

Από μικρός, από τότε που θυμάμαι τουλάχιστον, άκουγα ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας «το πρωί τρώγε σα βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας, το βράδυ σα ζητιάνος».  Έρευνες υποστήριζαν ότι όποιος παραβλέπει το πρωινό δεν μπορεί να χάσει κιλά ή ακόμα χειρότερα καταλήγει να παίρνει κιλά (επειδή πεινάει περισσότερο αργότερα και καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού). 3 απαραίτητα γεύματα λοιπόν.

Μετά, και όσο σπούδαζα στην Αμερική το πρωτόκολλο ειδικά στο χώρο του fitness ήταν τα 5 γεύματα τη μέρα. Τα παραλείπεις; Πες αντίο στον μεταβολισμό σου. Πεινάς; Σίγουρα καταβολίζεις το μυϊκό σου ιστό που τόσο κόπιασες να αποκτήσεις.

Έτσι, είχα γίνει σκλάβος στο φαγητό. Το πρωί έπρεπε να σηκωθώ νωρίτερα για  να ετοιμάσω το πρωινό, το δεκατιανό που θα πάρω μαζί μου, κλπ. Αν περνούσε το τρίωρο, πείνα, νεύρα, χάνω μύες. Παραλία; Ταπεράκι φυσικά.

Ενώ σταμάτησα να είμαι τόσο απόλυτος χρόνια πριν, εδώ και ένα χρόνο ανακάλυψα και ακολουθώ αυτό που είναι πλέον ευρέως γνωστό ως διαλειμματική νηστεία (ΔΝ). Ας σημειώσουμε ότι το καινούργιο και το δωρεάν είναι οι δύο πιο μαρκετίστικες λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος. Όταν λοιπόν μιλάμε για ΔΝ που είναι κάτι σχετικά καινούργιο αλλά και κάτι που πάει κόντρα σε αυτά που ξέρουμε και ανέφερα πιο πάνω, είναι αναμενόμενο να τραβήξει την προσοχή του κοινού (όπως και την δική μου εξάλλου).

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για τεχνάσματα marketing. Ένα καλό παράδειγμα;  Η διατροφή paleo, η αποφυγή ορισμένων συστατικών όπως η γλουτένη. Ακόμα χειρότερα; Προσθήκη βουτύρου στον πρωινό καφέ…(ναι άκουσες καλά).

Όσον αφορά τη ΔΝ δεν είναι μόνο προϊόν του marketing αλλά από πίσω έχει έγκυρη έρευνα (όπως θα δούμε παρακάτω), η οποία δείχνει πολλά υποσχόμενη όχι μόνο ως μια εναλλακτική στο κλασικό μοτίβο αλλά και με πολλές βελτιώσεις σε δείκτες υγείας. Όχι δεν πρόκειται για κάποιο θαύμα, ούτε απαραιτήτως είναι καλύτερη από κάποια άλλη διατροφή που ακολουθεί κάποιος άλλος.

Όταν μιλάω σε φίλους και γνωστούς για αυτό το θέμα η πρώτη αντίδραση είναι χαμόγελο ή γέλιο. Όχι από αρέσκεια αλλά από αμηχανία. Είναι βλέπεις η λέξη νηστεία που αμέσως κάνει trigger στον εγκέφαλο κάτι αρνητικό. Σκέψεις πείνας, στέρησης, απώλεια μυϊκού ιστού, starvation mode!! (μείωση μεταβολικού ρυθμού) και ακραίας συμπεριφοράς έρχονται στο μυαλό. Ο περισσότερος κόσμος βέβαια δεν συνειδητοποιεί ότι από τη στιγμή που θα σταματήσει να τρώει το βράδυ, συνήθως 8-12 ώρες, μέχρι την επόμενη μέρα που θα φάει πρωινό είναι σε φάση νηστείας. Εξού και η λέξη breakfast στα αγγλικά. Break(the) fast (σπάω τη νηστεία).

Διαλειμματική νηστεία σημαίνει να μην τρώω για ένα προκαθορισμένο διάστημα, αριθμό ωρών ή ημερών, και να τρώω τις υπόλοιπες.  Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να χωριστεί σε τρείς υποκατηγορίες: Νηστεία σε εναλλασσόμενες μέρες (ΝΕΜ), νηστεία ολόκληρη μέρα (ΝΟΜ)  και χρονικά περιορισμένη σίτιση (ΧΠΣ).  Παραδείγματα:

  1. LeanGains. Είναι αυτό που ακολουθώ κατά το 90% εδώ και ένα χρόνο. Το πιο εύκολο κατά τη γνώμη μου και ταιριάζει πιστεύω σε όσους γυμνάζονται ή ασχολούνται με το fitnessκαι  δεν θέλουν να χάσουν μυϊκό ιστό.Έγινε δημοφιλές από τον MartinBerkhan. Οι άντρες νηστεύουν για 16 ώρες  και τρώνε όλες τις θερμίδες που τους αντιστοιχούν σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Όσον αφορά τις γυναίκες, ιδανικά θα νηστέψουν για 14 ώρες και θα φάνε τις θερμίδες που χρειάζονται σε ένα παράθυρο 10 ωρών. Κατά τη διάρκεια της νηστείας δεν επιτρέπεται καμία κατανάλωση θερμίδων. Μόνο νερό, καφές και υγρά χωρίς ζάχαρη. Η χρήση γλυκαντικών όπως η stevia επιτρέπονται. Ο πιο εύκολος τρόπος για να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είναι απλά να παραλείψεις το πρωινό και το πρόγευμα. Παράδειγμα, αν το τελευταίο σου γεύμα είναι στις 8 το βράδυ δεν θα ξαναφάς μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Κάτι σχετικά εύκολο για ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού το οποίο ταιριάζει με το lifestyleτου περισσότερου κόσμου. Πολλοί το κάνουν ήδη και δεν το ξέρουν. Άλλοι ίσως να πρέπει να κάνουν πολύ μικρές αλλαγές όπως να κόψουν το γάλα ή τη ζάχαρη στον καφέ για παράδειγμα.
  1. EATstopEAT.  Είναι κάτι που εφαρμόζω ένα 10%.Τρως κανονικά όσα γεύματα θέλεις με τη διαφορά ότι μια ή δύο φορές την εβδομάδα δεν τρως για 24 ώρες. Το τι μπορείς να καταναλώσεις κατά τη διάρκεια της νηστείας ισχύει ότι και στο leangains. Πολύ πιο δύσκολο από το 16:8 παρόλο που είναι μόνο για μία ή δύο μέρες. Το εφαρμόζω αν δεν προλαβαίνω να φάω μεσημεριανό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν έχω φάει πάρα πολύ/θερμιδογόνα φαγητά την περασμένη μέρα. Προτείνω να αρχίσεις με 16:8 και να προσθέτεις ώρες σταδιακά μέχρι τις 24. Στην ίδια φιλοσοφία είναι και η 5:2νηστεία.

Άλλες 2 κατηγορίες που δεν είναι καθαρά νηστεία αλλά βασίζονται σε μειωμένη πρόσληψη φαγητού:

  1. THE WARRIOR DIET του Ori Hofmekler. Ο Ori προτείνει μικρό τσιμπολόγημα με φρούτα και ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό/βιώσιμο κάτι τέτοιο αν για παράδειγμα οι ενεργειακές σου ανάγκες είναι 3,000 ημερησίως. Να υποθέσουμε ότι έχεις πάρει 500 θερμίδες σε μικρά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. 2,500 σε ένα γεύμα νομίζω θα δυσκολέψει τους περισσότερους. Εκτός και αν είσαι ο BlakeHorton!  Προφανώς το συγκεκριμένο μοντέλο δεν σου κάνει αν θες να διατηρήσεις το βάρος σου γιατί βασίζεται σε υπο-φαγία. Επίσης, από τη στιγμή που τρως έστω και λίγο τις πρωινές ώρες δε μπορεί να οριστεί ως νηστεία.

 

  1. Alternate-day-diet. Όπως και μπορεί να κατάλαβες από το όνομα, σε αυτό το πρωτόκολλο τρως μία μέρα κανονικά και την επόμενη μπορείς να φας 20 με 25% από τις ημερήσιες θερμίδες που χρειάζεσαι. Για τον περισσότερο κόσμο αυτό σημαίνει ότι τις μέρες της “νηστείας” θα μπορεί να φάει περίπου 500 με 700 kcal. Τις υπόλοιπες μέρες τρως κανονικά τις θερμίδες οι οποίες θα σε κρατήσουνε σε ισοζύγιο. Οπότε όπως καταλαβαίνεις, αυτό το πρωτόκολλο είναι βασικά φτιαγμένο για κάποιον ο όποιος θέλει να χάσει βάρος. Όχι τόσο καλό για ανθρώπους οι οποίοι γυμνάζονται για δύο λόγους:  Αν δε θες να χάσεις μυϊκή μάζα κατά τη διάρκεια αυτής της διατροφής, θα πρέπει τα γεύματά σου να απαρτίζονται περισσότερο από πρωτεΐνη κατά κύριο λόγο. Και ενώ αυτό  μπορεί να δουλέψει (η πρωτεΐνη να απαρτίζει το μεγαλύτερο κομμάτι σε κάθε γεύμα) μπορεί να μην είναι και το πιο απολαυστικό για τον περισσότερο κόσμο. Ο δεύτερος λόγος είναι διότι η προπόνησή σου θα είναι χειρότερη από συνήθως. Ειδικά τις μέρες που τρως λιγότερο, ο συνδυασμός χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης και έλλειψη υδατανθράκων θα σε αφήσουν χωρίς ενέργεια.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η φυσιολογία της νηστείας για την οποία γνωρίζουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει είναι στα σπάργανα, πολλές εκ των οποίων έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια. Παρ’ όλα αυτά είναι πολλά υποσχόμενες:

“Στην έρευνα, διατροφές οι οποίες είναι υψηλές σε λιπαρά οξέα, φρουκτόζη και υδατάνθρακα συνήθως καταλήγουν να έχουνε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα πειραματόζωα”.  Ο Panda και η ομάδα του έκανε το εξής πείραμα σε 2 γκρουπ ποντικιών στα οποία δεν υπήρχε καμία αλλαγή  (ούτε παρεμβολή στα γονίδια, φάρμακα κλπ):

Το ένα γκρουπάκι έφαγε το μεγαλύτερο ποσοστό από τις  θερμίδες από λιπαρά (περίπου μεταξύ 40-60 %).  Σε ποιότητα, μια αντίστοιχη ανθρώπινη δίαιτα θα ήτανε σαν να φάει κάποιος τις περισσότερες θερμίδες του σε τυριά, nachos, παγωτά, πίτσες κλπ.

Το δεύτερο γκρουπάκι έφαγε ακριβώς την ίδια ποιότητα τροφής και θερμίδες, απλά η διαφορά είναι ότι μπορούσε να φάει την τροφή του μόνο σε ένα συγκεκριμένο παράθυρο ωρών τη νύχτα.  Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν 11.000 έρευνες γύρω από τον κόσμο που αποδεικνύουν ότι μία διατροφή με πολύ υψηλά λιπαρά και θερμίδες έχει ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία.

Είναι αξιοπερίεργο ότι τα ποντίκια τα οποία φάγανε μέσα σε 8 – 10 hδεν παρουσίασαν παχυσαρκία. Επιπλέον, η μυϊκή τους μάζα ανέβηκε και ο λιπώδης ιστός κατέβηκε και έδειξαν καλύτερο συγχρονισμό κατά την άσκηση.(1)

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Χρειάζονται 6-8 ώρες για να εξαντληθούν οι αποθήκες γλυκογόνου και ο οργανισμός να αρχίσει να κινητοποιεί λίπος και να αρχίσει η οξείδωση (καύση) λιπαρών οξέων. Επίσης, σώματα κετόνης και betahydroxybuterateαρχίζουν να παράγονται μετά από 8-10 ώρες.

Αντιθέτως, με το να τρώμε συνέχεια κάθε 3 ώρες χρησιμοποιούμε γλυκόζη για ενέργεια για τις περισσότερες σωματικές διεργασίες. Ο Panda αναφέρει ότι σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να βλάπτουμε κάποια κυτταρικά κομμάτια από οξειδωτικό στρες κατά τον μεταβολισμό.  Η επιδιόρθωση αυτών των βλαβών έχει βρεθεί ότι γίνεται κατά την διάρκεια της νηστείας. (2)

 Η νηστεία ασκείται για χιλιετίες αλλά μόνο πρόσφατες μελέτες έχουν ρίξει φως στον προστατευτικό ρόλο της. Η ΔΝ όμως δεν δείχνει να είναι ευεργετική μόνο όσον αφορά την απώλεια λίπους και τη διαχείριση βάρους. Κάποια από τα πιο σημαντικά είναι τα παρακάτω:

  • Στα τρωκτικά η διαλειμματική ή περιοδική νηστεία προστατεύει από το διαβήτη, το καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και το νευροεκφυλισμό, ενώ στους ανθρώπους βοηθά στη μείωση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του άσθματος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έτσι, η νηστεία έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει τη γήρανση και να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις παρενέργειες που προκαλούνται από χρόνιες διατροφικές παρεμβάσεις. (3)
  • Η Marrie παρατήρησε σημαντική βελτίωση σε γλυκόζη αίματος, HDL και τριγλυκερίδια στο γκρουπ  της ΔΝ και όχι στο γκρουπ  που ακολούθησε κανονική διατροφή. Οι δείκτες φλεγμονής (IL-6, TNF-α, και IL-1β) όλοι μειώθηκαν στη ΔΝ αλλά όχι στην κανονική διατροφή. (4)
  • Οι ερευνητές έχουν επίσης παρατηρήσει μειώσεις της αρτηριακής πίεσης καθώς και μειώσεις της χοληστερόλης σε ποντίκια που υποβλήθηκαν σε νηστεία. (5)
  • Kλινική έρευνα έxει δείξει ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που περιόρισαν το παράθυρο τροφής τους σε 11 ώρες, είχαν 36% μείωση της υποτροπής του καρκίνου του μαστού. (6)
  • Η ΔΝ επαναπρογραμματίζει τους πληθυσμούς Τ-κυττάρων, μειώνοντας την αυτοανοσία και διασώζοντας την ανοσοενισχυτικότητα. Η έλλειψη εισερχόμενων θερμίδων φαίνεται να αφαιρεί τα αυτοάνοσα Τ-κύτταρα και με την επαναπρόσληψη τροφής, τα αιματοποιητικά βλαστικά κύτταρα ενεργοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα Τ -κύτταρα, τα λεμφοκύτταρα και άλλα λευκά αιμοσφαίρια. Επιπλέον, περιοδική νηστεία για 2-3 ημέρες απεδείχθη ότι προστατεύει ποντίκια από μια ποικιλία χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. (7)
  • Η νηστεία για 3 ή περισσότερες ημέρες προκαλεί μείωση 30% ή περισσότερο της κυκλοφορίας της ινσουλίνης και της γλυκόζης, καθώς και ταχεία μείωση των επιπέδων του αυξητικού παράγοντα τύπου 1 ινσουλίνης (IGF-1), ο κύριος αυξητικός παράγοντας στα θηλαστικά, ο οποίος μαζί με την ινσουλίνη συνδέεται με την επιταχυνόμενη γήρανση και τον καρκίνο. (8)
  • Ο Martin, σε μία έρευνα σε παχύσαρκους με μέτριο άσθμα, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν ΔΝ εναλλασσόμενης ημέρας έχασαν το 8% του αρχικού βάρους σε διάστημα οχτώ εβδομάδων. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση στους δείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής και βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άσθμα και διάφορους δείκτες ποιότητας ζωής. (9)
  • Ο Mattson έχει ερευνήσει τα προστατευτικά οφέλη της νηστείας σε νευρώνες. Σε νηστεία για 10-16 ώρες, το σώμα θα καταφύγει στα αποθέματα λίπους για ενέργεια και σε λιπαρά οξέα που ονομάζονται κετόνες. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τη μνήμη και τη μάθηση, βελτιώνει τη νευρογένεση, λέει ο Mattson, και καθυστερεί τις διαδικασίες ασθένειας στον εγκέφαλο μιας και έχει αποδειχθεί ότι επιδιορθώνει ορισμένους νευρώνες σε μοντέλα ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ποντίκια. (10)
  • HΔΝ νηστεία επίσης, έχει συσχετιστεί με την αυτοφαγία.  Τι είναι όμως η αυτοφαγία; Όπως εξηγεί ο Yoshinori Ohsumi(Nobel φυσιολογίας/ιατρικής): “Κατά τη διάρκεια της πείνας, τα κύτταρα διασπούν τις πρωτεΐνες και τα μη απαραίτητα συστατικά και τα επαναχρησιμοποιούν για ενέργεια. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν επίσης την αυτοφαγία για να καταστρέψουν τους εισερχόμενους ιούς και βακτηρίδια, αποστέλλοντάς τα για ανακύκλωση”.

Παραθέτοντας τον Guido Kroemer M.D., Ph.D. PU-PH: “Tα κύτταρα χρησιμοποιούν την αυτοφαγία για να απαλλαγούν από κατεστραμμένες δομές. Η διαδικασία πιστεύεται ότι πάει στραβά στον καρκίνο, τις μολυσματικές  ασθένειες, τις ανοσολογικές παθήσεις και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η αυτοφαγία πιστεύεται επίσης ότι παίζει ρόλο στη γήρανση.”

Η αυτοφαγία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τις προσαρμοστικές αντιδράσεις στο stress αλλά και για τη διατήρηση της κυτταρικής ομοιόστασης σε φυσιολογικά επίπεδα, τουλάχιστον εν μέρει επειδή μεσολαβεί στην απομάκρυνση δυνητικά επικίνδυνων συστατικών όπως συσσωματωμάτων πρωτεϊνών και δυσλειτουργικών μιτοχονδρίων (11).

Επίσης, η αυτοφαγία βοηθάει στη νευρική εκφυλιστική ασθένεια, όπως το Azheimers και το Parkinsons. (12)

Να σημειωθεί ότι χρειάζεται παρατεταμένη νηστεία (4-5 μέρες) σε ανθρώπους για να αδράξουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της αυτοφαγίας.

Τέλος, ένας ενδιαφέρον τομέας έρευνας αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με μια παραλλαγή της διαλειμματικής νηστείας σε συγκεκριμένο περιορισμένο παράθυρο σίτισης βασισμένο σε κιρκάδιους ρυθμούς (διάβασε το ebook μου για τον ύπνο για περισσότερα σε κιρκάδιους ρυθμούς). Ποντίκια που έχουν περιοριστεί σε συγκεκριμένο παράθυρο σίτισης 12/12 βρέθηκαν τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Μείωση λίπους σε ζώα τα οποία ακολούθησαν μια παχυσαρχική δίαιτα
  • Αυξήσεις σε μυϊκή μάζα σε ζώα που ακολούθησαν μια κανονική διατροφή
  • Βελτίωση στην αντοχή στη γλυκόζη και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.
  • Μείωση σε φλεγμονή, καλυτερεύσεις στο λιπιδικό προφίλ και γενικά θετικές αλλαγές σε γονιδιακή έκφραση.
  • Αυξήσεις σε όγκο μιτοχονδρίων (ειδικά στο συκώτι), αύξηση καφέ λίπους καθώς επίσης και αύξηση  παραγωγής σωμάτων κετόνης.
  • Προστασία από ήπια λιπώδη ηπατική νόσο. Σε γκρούπ που κατανάλωνε περισσότερα λιπαρά το αποτέλεσμα ήταν ακόμα πιο σαφές: Μείωση 53% στα τριγλυκερίδια. (1)

Όλα τα παραπάνω μπορεί να σου φαίνονται ασήμαντα και να μην παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο αν μιλάμε για ένα άτομο το οποίο ήδη τρώει υγιεινά, γυμνάζεται συστηματικά κλπ. Εν μέρει δε θα διαφωνήσω. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού όμως, δεν κάνει τα παραπάνω.

Όπως λέει ο Panda, “ο περισσότερος πληθυσμός έχει πρόβλημα στο να τρώει ποιοτικά και καλά από τη στιγμή που θα φύγει από το σπίτι του. Είναι πολύ πιο δύσκολο να κρατήσουμε τη διατροφή μας σωστή εκτός σπιτιού αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να μπορέσουμε να φάμε τις ώρες που θέλουμε να φάμε.”

Επίσης ερευνητικά, δεν βρέθηκε ότι τα ποντίκια τα οποία τρώγανε μία κακή διατροφή βελτίωσαν 100% τους δείκτες υγείας τους. Τους βελτίωσαν όμως. Tι σημαίνει αυτό για εμάς:  Ένας συνδυασμός σωστής διατροφής με διατροφή σε περιορισμένο παράθυρο χρόνου μπορεί (πιθανόν) να βοηθήσει σε εξαιρετικά επίπεδα την υγεία μας.”

Παλιά τρώγαμε για να υποστηρίξουμε την άσκηση μας, για να έχουμε ενέργεια. Τώρα πια ασκούμαστε για να υποστηρίξουμε το πόσο θα φάμε. Ασκούμαστε αμυντικά. Το θέμα είναι ότι ποτέ δεν θα εξισωθούν αυτά τα δύο. Ποτέ δεν μπορείς να κάνεις άσκηση ή να κινηθείς αρκετά ώστε να εξισώσεις αυτό που μπορείς δυνητικά να βάλεις στο στόμα σου.

Πολύς κόσμος λοιπόν βρίσκει ότι έτσι (με την ΔΝ) μπορεί να διαχειριστεί τις θερμίδες του. Από τη στιγμή που δεν θα φας πχ  μία ή δύο μέρες την εβδομάδα αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα μπορείς να φας περισσότερο τις υπόλοιπες μέρες. Αν παραλείψεις πρωινό και δεκατιανό θα έχεις μεγαλύτερα, πιο απολαυστικά γεύματα μεσημέρι και βράδυ.

Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η έρευνα δεν έχει δείξει σημαντικό πλεονέκτημα της ΔΝ έναντι του ημερήσιου θερμιδικού περιορισμού για τη βελτίωση της σωματικής σύνθεσης. Όπως ξέρουμε, όταν μιλάμε για απώλεια βάρους όλα έχουν να κάνουν με το θερμιδικό ισοζύγιο.

Αν δε γνωρίζεις τι ακριβώς είναι το θερμιδικό ισοζύγιο, πρόκειται για την ενέργεια που προσλαμβάνεις μέσω της τροφής σου και την ενέργεια που καταναλώνεις  μέσω του βασικού μεταβολισμού σου σε συνδυασμό με  ότι κάνεις κάτι διάρκεια της μέρας. Οποιαδήποτε διατροφή που σαν στόχο έχει την απώλεια λοιπόν, βασίζεται πάνω σε αυτό το νόμο και δεν έχει να κάνει με το αν τρως 2, 3, 4 η 15 φορές την ημέρα. Επομένως, ο προγραμματισμός μιας διατροφής θα πρέπει να καθορίζεται από τις ατομικές προτιμήσεις, την ανοχή και τους αθλητικούς στόχους αυτού που την ακολουθεί και μόνο αυτού.

Η επαρκής πρωτεΐνη, η προπόνηση αντιστάσεων και ο κατάλληλος ρυθμός απώλειας βάρους θα πρέπει να είναι η κύρια εστίαση για την επίτευξη του στόχου της διατήρησης  (ή κέρδος) καθαρής μυϊκής μάζας καθώς και κατά τη διάρκεια απώλειας λίπους. Aragon(13)

Ένας κλασικός φόβος -ειδικά ανάμεσα σε άτομα fitness– :  “Οκ, αλλά αν δε φάω πρωτεΐνη τόσες ώρες δεν θα χάσω μυϊκό ιστό”;

 Τελικά, μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχείς ότι θα χάσεις μυϊκό ιστό αν ακολουθήσεις την οδό της ΔΝ:

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας είναι ένα από τα αξιοπερίεργα της διαλειμματικής νηστείας.” Aragon (13)

Ο Tinsleyκαι η ομάδα του, στη γνωστή ως  LeanGains έρευνα γιατί χρησιμοποίησε ένα πρωτόκολλο πολύ κοντά στο 16:8 του MartinBerkhan, έδειξε το εξής:

Τα άτομα στην έρευνα έκαναν προπόνηση 3 φορές την εβδομάδα με ένα πρόγραμμα push/legs/pull, με 3 σετ των 6-8 επαναλήψεων με ένταση στο 85-90% της μέγιστης προσπάθειας.

Και τα 2 γκρουπ (το γκρουπ με τη νορμάλ διατροφή και το γκρουπ της διαλειμματικής νηστείας) διατήρησαν την μυϊκή τους μάζα. Το γκρουπ της ΔΝ έχασε 1.6 κιλά λίπους, ενώ δεν υπήρχε αλλαγή στο γκρουπ με την νορμάλ διατροφή. (14)

Η Moro βρήκε ότι σε άτομα που γυμνάζονταν με αντιστάσεις και ακολούθησαν ΔΝ τύπου 16:8 έχασαν σημαντικά περισσότερο λίπος (1.62 κιλά) συγκριτικά με το γκρουπ της νορμάλ διατροφής (0.31 κιλά), χωρίς σημαντικές διαφορές σε άλιπη μάζα ανάμεσα στα γκρουπ. (15)

Παρόμοια αποτελέσματα παρατήρησε και η Stote. Η μυϊκή μάζα διατηρήθηκε σε διαλειμματική νηστεία, ακόμα και σε εξαιρετικά χαμηλή συχνότητα του 1 γεύματος την ημέρα. (16)

Το πόρισμα εδώ είναι ότι δεν χρειάζεται λοιπόν να καταναλώνεις πρωτεΐνη κάθε 2-3 ώρες όπως βλέπουμε πολύ συχνά να προτείνουν διάφοροι ειδικοί και πολλά περιοδικά fitness και bodybuilding.

Παραθέτω κάποια δικά μου αποτελέσματα σύστασης σώματος το διάστημα που ακολουθώ ΔΝ. Αξιοσημείωτο το πολυπόθητο “lose fat and gain muscle”.

Η ΔΝ δεν είναι για όλους. Ο οργανισμός προσαρμόζεται, αλλά θέλει το χρόνο του. Χρόνο που κάποιοι μπορεί να μη θέλουν ή να μη μπορούν να διαθέσουν.

Προσωπικά όταν άρχισα, μου πήρε περίπου 5 μέρες μέχρι να μη θέλω να πράξω μαζικό φόνο μέχρι το πρώτο μου γεύμα. Βλέπεις είχα συνηθίσει να τρώω 5 γεύματα με το πρώτο να είναι τη στιγμή που ξυπνούσα. Έτσι, όσο θυμάμαι πεινούσα πολύ το πρωί. Δεν σταματούσε όμως στο πρωινό η πείνα. Ήταν λες και πεινούσα όλη μέρα ανά 3 ώρες.

Αν καταφέρεις λοιπόν να το κρατήσεις για μερικές μέρες, μετά απλά δεν πεινάς. Υπάρχουν ορισμένες στιγμές μέχρι να σπάσεις τη νηστεία σου που ίσως να είναι λίγο άβολες αλλά σε αυτό το στάδιο θα διαπιστώσεις ότι κρατάνε εξαιρετικά λίγο (πχ 5 λεπτά) και είναι εντελώς διαχειρίσιμες. Είναι σχεδόν εθιστικό. Δεν είναι τυχαίο ότι στην έρευνα βρέθηκε ότι η ΔΝ είναι ανώτερη στο να καταστέλλει το αίσθημα της πείνας. (17)

Μπορεί να αναρωτιέσαι τι γίνεται με το θέμα προπόνηση.

Ήμουν διστακτικός για το πόση ενέργεια θα έχω και πόσο θα με επηρεάσει όλο αυτό στην άσκηση. Για ένα εξάμηνο περίπου και μέχρι το περασμένο καλοκαίρι οι περισσότερες προπονήσεις μου ήταν τύπου cross/crossfit/strength.Μέσος όρος καρδιακής συχνότητας κατά την προπόνηση 85-90% της μέγιστης. Μετάφραση: Άσκηση με αντιστάσεις με feeling sprint σε διάδρομο συνεχόμενα για ένα 40λεπτο.

Επίσης, η προπόνηση τύχαινε να είναι (λόγω ωραρίου μου), περίπου 1 ώρα πριν το τέλος της νηστείας. Για παράδειγμα, το βραδινό μου θα ήταν στις 21:00. Οπότε το προκαθορισμένο γεύμα την επόμενη μέρα ήταν το νωρίτερο στη 13:00. Οι προπονήσεις μου ήταν μεταξύ 10 και 12. Με άδειο στομάχι. Μόνο σκέτο καφέ και νερό .Ούτε ενεργειακά ποτά, ούτε διακλαδισμένα αμινοξέα (BCAA) – παρεμπιπτόντως δεν επιτρέπονται κατά την νηστεία.

Αποτέλεσμα; Όχι, δεν πέθανα. Αντιθέτως, μπορώ να πω ότι ήταν οι καλύτερες προπονήσεις τέτοιου τύπου που έχω κάνει. Αν λοιπόν σκέφτεσαι αν θα έχεις ενέργεια να βγάλεις την προπόνηση, η απάντηση μου είναι ναι (δεδομένου ότι λαμβάνεις τις ποσότητες υδατάνθρακα που σου αξίζουν στα 2 γεύματα σου! Περισσότερα για αυτό πιο κάτω).

Εν κατακλείδι, η ΔΝ είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσω να κάνω. Μου αρέσει που δεν είμαι δέσμιος του φαγητού και του ωραρίου πια. Δεν φοβάμαι ότι καταβολίζω αν πεινάσω. Δεν με νοιάζει αν πέρασαν 17, 18, 20 ώρες για να φάω.  Γνωρίζοντας βέβαια ότι θα πάρω τις θερμίδες και τα μακρομόρια που μου αντιστοιχούν.

Αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις κάτι τέτοιο μπορείς να ξεκινήσεις με τα παρακάτω απλά βήματα:

  1. Διάλεξε το μοτίβο που σου ταιριάζει. Προτείνω 16:8. Για αρχή δεν χρειάζεται απαραιτήτως να μείνεις χωρίς φαγητό για 16 ώρες. Ίσως είναι ένα λάθος που έκανα ο ίδιος. Άρχισε με 12:12, πήγαινε σε 14:10 και κατέληξε σε 16:8. Σκέψου κάτι σα να κόβεις το τσιγάρο. Είναι πιο εύκολο να το ελαττώσεις παρά να το κόψεις μαχαίρι!
  2. Υπολόγισε τις θερμίδες και τα μακρομόρια που χρειάζεσαι. Η ΔΝ δεν είναι κάτι που κάνει μόνο κάποιος που θέλει να χάσει βάρος. Δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις μόνο για λίγο. Μπορείς να τρως κατ’ αυτόν τον τρόπο συνέχεια, για οποιοδήποτε στόχο έχεις. Μπορείς να βρεις λεπτομέρειες στο άρθρο μου εδώ.
  3. Διαμόρφωσε ένα μενού με φαγητά που σου αρέσουν να τρως.

Επόμενο εγχείρημα, παρατεταμένη νηστεία. 2-4 μέρες!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Chaix, Amandine, Amir Zarrinpar, Phuong Miu, and Satchidananda Panda. “Time-Restricted Feeding Is a Preventative and Therapeutic Intervention against Diverse Nutritional Challenges.” Cell Metabolism 20.6 (2014): 991-1005. Print.
  2. Longo, V D, and S Panda. “Fasting, Circadian Rhythms, and Time-Restricted Feeding in Healthy Lifespan.” Advances in Pediatrics., U.S. National Library of Medicine, 14 June 2016, ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27304506/
  3. Longo, Valter D., and Mark P. Mattson. “Fasting: Molecular Mechanisms and Clinical Applications.” Cell Metabolism, vol. 19, no. 2, 2014, pp. 181–192., doi:10.1016/j.cmet.2013.12.008.
  4. St-Onge, Marie-Pierre, et al. “Meal Timing and Frequency: Implications for Cardiovascular Disease Prevention: A Scientific Statement From the American Heart Association.” Circulation, vol. 135, no. 9, 2017, doi:10.1161/cir.0000000000000476.
  5. Hatori et al., “Time restricted feeding without reducing caloric intake prevents metabolic diseases in mice fed a high fat diet,” Cell Metab, 15:848-60, 2012.
  6. Marinac, Catherine R., et al. “Prolonged Nightly Fasting and Breast Cancer Prognosis.” JAMA Oncology, vol. 2, no. 8, 2016, p. 1049., doi:10.1001/jamaoncol.2016.0164.
  7. Di Biase, Stefano, Changhan Lee, Sebastian Brandhorst, Brianna Manes, Roberta Buono, Chia-Wei Cheng, Mafalda Cacciottolo, Alejandro Martin-Montalvo, Rafael De Cabo, Min Wei, Todd E. Morgan, and Valter D. Longo. “Fasting-Mimicking Diet Reduces HO-1 to Promote T Cell-Mediated Tumor Cytotoxicity.” Cancer Cell 30.1 (2016): 136-46. Print.
  8. Fontana, L., et al. “Extending Healthy Life Span–From Yeast to Humans.” Science, vol. 328, no. 5976, 2010, pp. 321–326., doi:10.1126/science.1172539.
  9. Martin, Bronwen, et al. IBS Journal of Science, U.S. National Library of Medicine, Sept. 2007, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2577199/.
  10. Marosi, Krisztina, and Mark P. Mattson. “BDNF Mediates Adaptive Brain and Body Responses to Energetic Challenges.” Trends in Endocrinology & Metabolism 25.2 (2014): 89-98. Print.
  11. Green, D. R., et al. “Mitochondria and the Autophagy-Inflammation-Cell Death Axis in Organismal Aging.” Science, vol. 333, no. 6046, 2011, pp. 1109–1112., doi:10.1126/science.1201940.
  12. Mariño, Guillermo, et al. “Autophagy for Tissue Homeostasis and Neuroprotection.” Current Opinion in Cell Biology, vol. 23, no. 2, 2011, pp. 198–206., doi:10.1016/j.ceb.2010.10.001.
  13. Aragon, Alan A., et al. “International Society of Sports Nutrition Position Stand: Diets and Body Composition.” Journal of the International Society of Sports Nutrition, vol. 14, no. 1, 2017, doi:10.1186/s12970-017-0174-y.
  14. Tinsley, G M, et al. “Time-Restricted Feeding in Young Men Performing Resistance Training: A Randomized Controlled Trial.” European Journal of Sport Science., U.S. National Library of Medicine, Mar. 2017, ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27550719/
  15. Moro Tatiana, et al. “Effects of Eight Weeks of Time-Restricted Feeding (16/8) on Basal Metabolism, Maximal Strength, Body Composition, Inflammation, and Cardiovascular Risk Factors in Resistance-Trained Males.” JOURNAL OF TRANSLATIONAL MEDICINE, BioMed Central Ltd., 1 Jan. 2016, research.unipd.it/handle/11577/3207917.
  16. Stote, Kim S, et al. “A Controlled Trial of Reduced Meal Frequency without Caloric Restriction in Healthy, Normal-Weight, Middle-Aged Adults.” The American Journal of Clinical Nutrition, vol. 85, no. 4, 2007, pp. 981–988., doi:10.1093/ajcn/85.4.981.
  17. Seimon, Radhika V., et al. “Do Intermittent Diets Provide Physiological Benefits over Continuous Diets for Weight Loss? A Systematic Review of Clinical Trials.” Molecular and Cellular Endocrinology, vol. 418, 2015, pp. 153–172., doi:10.1016/j.mce.2015.09.014.

181 thoughts on “Διαλειμματική νηστεία. Πως και γιατί την κάνω”

  1. καλησπέρα, αρχικά συγχαρητήρια για το εξαιρετικό άρθρο. Όμως έχω μια απορία που αφορά στην καθημερινή πρακτική κάνοντας ΔΝ πάνω από 3 χρόνια (όχι συνεχόμενα). Έστω ακολουθώ το πρωτόκολλο 16/8 και παρουσιάζεται η ”
    ανάγκη το πρωί να χρησιμοποιήσω κάποιο παυσίπονο ή μυοχαλαρωτικό φάρμακο για πονοκέφαλο ή πόνο στη μέση. Το γεγονός αυτό σε “κρατάει” εντός πλαισίου ΔΝ ή όχι?
    Ελπίζω να ήμουν σαφής, ευχαριστώ για το χρόνο σας

    1. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια Νικόλα. Όσον αφορά την ερώτηση σου: Από τη στιγμή που δεν καταναλώνεις θερμίδες ή δομικά συστατικά όπως πχ αμινοξέα διατηρείς την νηστεία.

  2. Νίκος Νικολάου

    Καλησπέρα. Ίσως φρικάρεις αλλά έχε υπόψη σου ότι επί ελληνικού εδάφους είναι γνωστή η διαλειμματικη νηστεία εδώ και πολλούς αιώνες…. Λέγεται ενάτη και είναι γνωστή στους μοναχούς. Το να τρώνε δηλαδή μια φορά την ημέρα στις 3 το μεσημέρι. Την ενάτη ώρα δηλαδή κατά το βυζαντινό τρόπο μέτρησης της ώρας. Και υπόψιν ότι φτάνουν σε βαθειά γεράματα χωρίς πολύ πρωτεΐνη

    1. Νικόλα γιατί να φρικάρω; Γνωρίζω ότι δεν είναι κάτι καινούργιο. Όσον αφορά την ενάτη ώρα δεν το ηξερα. Σε ευχαριστώ για την πληροφορία!

  3. μια ερωτηση φιλε μου. Στον καφε πχ εσπρεσο μπορω να βαλω2-3 μπιλακια ασπαρταμης γιατι ειλικρινα καφε σκετο δεν μπορω να πιω.

    1. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις γλυκαντικά. Οτιδήποτε δεν έχει θερμίδες επιτρέπεται. Όπως και αναψυκτικά με γλυκαντικά βλέπε Coca Cola Zero, stevia κλπ.

    2. Αλεξανδρα

      Καλησπερα τελειο το αρθρο εχει περιπου ενα χρονο που ψαχνομαι για την ΔΝ και ο λογος που δεν ξεκινουσα ηταν επιδη η προπονηση μου ειναι παντα τις πρωινες ωρες και φοβομουν να το κανω χωρις να φαω κατι και επισης φοβομουν να μεινω χωρις φαγητο μετα την προπονηση για τους γνωστους λογους.. Τελικα εδω και δυο εβδομαδες εχω ξεκινησει απλα κανω 14/10 και συγκεκριμενα ξεκιναω με το φαγητο στις 10 το πρωι και τελειωνω στις 8. και αυτο γιατι δεν ξερω αν ειναι σωστο να μεινω χωρις τροφη μετα την προπονηση για περισσοτερο απο μια ωρα.. Επισης να πω οτι τρωω τρεις φορες την ημερα και δεν ξερω αν και αυτο ειναι σωστο αν θα επρεπε δηλαδη να τρωω δυο.. αν και αυτο θα μου ηταν δυσκολο να φαω ολες τις θερμιδες σε δυο γευματα.. Ειμαι Η Αλεξανδρα και θα ηθελα να μου λεισεις την απορια το αν θα μπορουσα μετα την προπονηση να μεινω δυο ωρες νυστηκη και ποσο συχνα θα επρπεπε να τρωμε στο παραθυρο φαγυτου.. Σε ευχαριστω πολυ!!!

      1. Γεια σου Αλεξάνδρα!
        Μέσα στο 8αωρο μπορείς να τρως όσα γεύματα θες υπολογίζοντας φυσικά τις ολικές θερμίδες που καταναλώνεις!
        Το αναβολικό παράθυρο δεν ισχύει όπως το νομίζουμε. Αν χρειάζεται να μείνεις νηστική μετά την προπόνηση είναι οκ.

  4. καλησπερα.
    οσον αφορα την νηστεια. Γνωριζουμε οτι ο οργανισμοσ του ανθρώπου ειναι ενασ καλοσχεδιασμενος μηχανισμος επιβιωσης παρολο που εμεις τον εκβιαζουμε να εχει χαμηλα ποσοστα λυπους. το ερωτημα μου ειναι το εξις. Εαν εμεις τον βαζουμε για 16 η 14 ωρες να πειναει δεν μπαινει σε κατασταση εκτακτου αναγκης? επομενος το γευμα η γευματα που θα ακολουθησουν δεν θα τα κανει λυπος ωστε να μπορεσει να εχει ενερνεγεια για τις επομενες φορες και επισης δεν θα προσπαθει να καταναλωση λιγοτερη ενεργεια ωστε να εχει διαθεσιμη για αργοτερα?

    1. Ακή ο οργανισμός του ανθρώπου δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά τον 21ο αιώνα με πληθώρα φαγητού σε κάθε γωνία. Πιστεύεις ότι ο άνθρωπος πάντα έτρωγε κάθε 3 ώρες; Νομίζεις ότι το σώμα σου ξέρει τι είναι ένα 24ωρο;
      Το λεγόμενο “starvation mode” είναι ένας μύθος που δεν λέει να πεθάνει. Από τη στιγμή που καταναλώνεις τις θερμίδες που χρειάζεται όχι δεν θα αποθηκεύσεις λίπος. Αποθηκευεις λίπος μόνο όταν είσαι σε θετικό θερμιδική ισοζύγιο.
      Όλα αυτά βέβαια τα αναφέρω μέσα στο άρθρο!

  5. Γεωργία Μιχαλελη

    καλησπέρα ηθελα και γω να ρωτήσω,εαν κανω το 16:8 μεσα σε οχτω ωρες μπορω να φαω οτι θελω ακομα και φαγητα με πολλα λιπαρα η γλυκά;επισης εαν περασβ τις16 ωρες νηστηκι φαω στις 18 πειράζει;

    1. Γεωργία η διαλειμματικη νηστεία δεν είναι κάτι μαγικό που μας επιτρέπει να τρώμε ότι θελουμε. Ίσως να μπορείς να καταναλώσεις λίγο πιο «βρόμικο» φαγητό (κάτι που δεν προτείνω) αλλά μόνο αν έχεις υπολογίσει τις θερμίδες. Αν φας αλόγιστα μέσα στο 8αωρο και ξεπεράσεις τις ενεργειακές σου ανάγκες θα βάλεις βάρος.
      Επίσης ως γυναίκα προτείνω 12-14 ώρες νηστείας.

  6. Σαραντης Σπορίδης

    Πολύ διαφωτιστικό το άρθρο σας.Θα ήθελα μόνο να μου ξεκαθαρίσετε δύο απορίες.
    Είμαι 48 ετών και παλαιότερα είχα πρόβλημα παχυσαρκίας για αρκετά χρόνια.Κατόρθωσα με ήπια καθημερινή ασκηση και σωστή διατροφή να χασω αυτά τα κιλά και η πεζοπορία έγινε κομματι της ζωής μου εδώ και 6 χρ.Ξεκίνησα τη ΔΝ εδώ και 15 ημ.περίπου.Αν και δεν έχω χασει κιλά ιδιαίτερα,εχω παρατηρήσει και -τουλάχιστον-διατήρηση του μυικού μου ιστου,αλλά έχω χασει 6 cm απο την μεση μου!Πως γίνεται αυτό χωρίς να φαίνεται στη ζυγαριά;
    Και η δευτερη απορία μου,ήσσονος σημασίας:εχω διαβάσει αλλου οτι στο 16ωρο απαγορευεται ΚΑΘΕ γλυκαντική ουσια ακομη και η στεβια.Εσεις λετε οτι ειναι ο.κ.
    Τι να πιστεψω;
    Ευχαριστώ.

    1. Πόσα κιλά είναι τα ιδιαίτερα κιλά που αναφέρετε;
      Η απώλεια στην περιφέρεια είναι ένδειξη απώλειας λιπώδους ιστού.
      Διαβάσατε κάπου ότι απαγορεύεται η χρήση γλυκαντικών ουσιών. Βασισμένο σε τι; Και με ρωτάτε τι να πιστέψετε ενώ έχω παραθέσει την τι ισχύει.

      1. Σαραντης Σπορίδης

        Μέχρι ατιγμής τα κιλά μου παραμένουν τα ιδια.
        Έχω χάσει περίπου 9-0 xm απο την περιφέρεια.

  7. Ωραίο κείμενο,
    Κάνω ΔΝ ενα χρόνο σχεδόν, 16:8
    κ γυμνάζομαι 4-5 φορές την εβδομάδα (κυρίως CrossFit)
    Είναι όλα όπως τα περιγράφεις!
    Θα το προωθώ οταν με ρωτανε τι ακριβώς ειναι.

    1. Για πες μου φίλε μου τα αποτελέσματα σου γιατί στην ίδια προπόνηση είμαι και εγώ και θα ήθελα να ακούσω. Υπόψιν θέλω να μειώσω και άλλο το λίπος μου.

  8. Αχιλλέας

    Στον πίνακα που παραθέτεις φαίνεται ότι έπεσες σχεδον 4% ποσοστό λίπους από 26/5 εώς 05/07.Πόσες θερμίδες κατανάλωνες τις υπόλοιπες 8 ώρες και πόση περίπου πρωτείνη,γιατί βλέπω η άλιπη μάζα αυξήθηκε κιόλας.Επίσης θεωρείς ότι μια διατροφή με θερμιδικό έλλειμα πλούσια σε πρωτεινή με παράλληλη άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε ταυτόχρονη απώλεια λίπους και αύξηση μυικής μάζα;Η μυική αύξηση επιτυγχάνεται μόνο σε θερμιδικό πλεόνασμα ή όχι τελικά;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. Αχιλλέα αν είχα να δώσω μια απάντηση θα έλεγα ότι η μυική υπερτροφία επιτυγχάνεται σε θερμιδικο πλεόνασμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήται και το αντίθετο ειδικά σε αρχάριους αθλητές.
      Θα ψάξω να βρω τις θερμίδες που έτρωγα και το προπονητικό μου πλάνο και θα στο στείλω στο email που βλέπω

  9. Εξαιρετικο το αρθρο σας!!κανω ΔΝ 1 μηνα περιπου,εχω χασει 3,5 kg ειμουν βουλιμικο ατομο ,με υπερφαγιες,η αληθεια ειναι οτι στο 8ωρο δεν προσεχα ουτε τι ετρωγα ουτε ποσο ετρωγα,προσπαθω να βαλω σειρα και στις θερμιδες μου τωρα,ευχαριστω!!

    1. Μερόπη δεν είναι φοβερό ποσο απελευθερωτική αλλά συνάμα δομική είναι αυτή η αντιμετώπιση; Καλή συνέχεια!

  10. Καλημέρα. Συγχαρητήρια για το κείμενο και γενικότερα για την δουλειά στο blog. Ανά διαστήματα έχω δοκιμάσει την διαλλειματική νηστεία προκειμένου να αποκομίσω τα οφέλη της. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν υπάρχει κάποια διαφορά στην αποτελεσματικότηκα ανάμεσα στα δύο μοτίβα, Leangains και EatStopEat, ή αν απλά είναι καθάρα θέμα του τι βολεύει τον καθένα;

  11. Καλησπέρα Νικόλα και συγχαρητήρια για το άρθρο σου.
    Κάνω ΔΝ εδώ και ένα χρόνο σχεδόν κάθε μέρα 16, 18, ενίοτε και 20 ώρες σε 2 ή 3 γεύματα.
    Ήθελα να σε ρωτήσω το εξής, το πρώτο γεύμα με το σπάσιμο της νηστείας, μπορεί να περιλαμβάνει και τα τρία μακροσυστατικά;;;
    Έχω διαβάσει ότι δε πρέπει στο σπάσιμο της νηστείας να μπερδεύονται υδατάνθρακες με λιπαρά.
    Μόνο πρωτεΐνη με λιπαρά ή πρωτεΐνη με υδατάνθρακες.
    Ισχύει κάτι τέτοιο;;;;;

  12. Σαραντης Σποριδης

    Συνεχιζω.
    Παραμενω στα ιδια κιλά.
    Το καλό ειναι οτι δεν εχω παρει βάρος, οπως μου συμβαίνει τον χειμώνα, που αναγκαστικά λογω σχολειων των παιδιων το περπατημα ελαττώνεται.
    Αυτο που διαπιστωσα ειναι οτι, περιεργως, αυτος ο τροπος διατροφής σου δινει ενέργεια.
    Πριν λιγο καιρό, ανεβηκα στο ορος Αιγαλεω. Ημουν νηστικος απο τις 5 μμ της προηγούμενης μέρας. Ξεκινησα πορεια στις 7πμ σε ιδιαίτερα κακοτραχαλο εδαφος με σακιδιο 10κ.
    Εφαγα ενα παστελι και δυο χαρουπια στις 9πμ που αρχιζε το 8ωρο που τρωω.
    Τελικα εκανα σχεδον 21 χλμ και η εφαρμογη που με παρακολουθει στο κινητο μου, με ενημερωσε οτι ηταν ρεκορ αποστασης και χρονου.
    Το φοβερό ηταν οτι δεν κουραστηκα.
    Σιγουρα το 16/8 δεν ειναι πανακεια.
    Ειναι ομως ενας ιδιαιτερα πρακτικος τροπος να διατηρεις βαρος και φυσική κατασταση, ακομα και σε γεροπαραλυμενους σαν κι εμενα, υποθετω.

    1. Σαράντη και εγώ έχω αυτή την φοβερή ενέργεια στην φάση της νηστείας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό.
      Χαίρομαι που σου ταιριάζει!

  13. Καλημερα. Ειμαι 13 χρονων και εχω αρκετα κιλα παραπανω απο το φυσιολογικο βαρος. Μου αρεσει να τρωω πολλα δημητριακα, τοστ, ζυμαρικα με κρεας , φαδτ φουντ και ειδη περιπτερου. Πηγαινω γυναστηριο 3 φορες την εβδομαδα. Θα με βοηθουσε η ΔΝ χωριςνα αλλαξω τις αγαπημενες μου τροφες?

    1. Παναγιώτης

      Με τη διατροφή που κάνεις θα πρέπει να “πεθάνεις” στην γυμναστική μόνο και μόνο να διατηρήσεις το βάρος σου. Χρειάζεσαι σωστά δομημένη διατροφή κατ’αρχάς, στην συνέχεια όταν έχεις συνηθίσει να τρως αυτά που πρέπει, συνεχίζεις σε δίαιτα, μετέπειτα συνδυάζεις τη δίαιτα με γυμναστική που θα είσαι πιο υγιής εσωτερικά. Και αν συνδυάσεις δίαιτα με διαλειμματική νηστεία και γυμναστική, τα κιλά θα φεύγουν. Πήγαινε σε διατροφολόγο, επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή Yazio στο κινητό σου. Εμένα με έχει βοηθήσει αφάνταστα πολύ.

  14. Νίκο πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Η απορία μου είναι ότι θέλω μυική ενδυνάμωση αλλά μπορώ μόνο αερόβια όχι αντιστάσεις, βαράκια κλπ. Με πρωτόκολλο 16:8 μπορώ με ελαχιστους υδατανθρακες και με 2γρ πρωτεΐνη ανα κιλό και 5 φορες την εβδομάδα αερόβια διάδρομο 45 λεπτά στο 70% ΜΚΣ θα μπορέσω να δυναμώσω μυϊκά;
    Μπορώ μόνο να προσθεσω κοιλιακούς.
    Είμαι 79 κιλά, 1,72 εκ υψος, 52 ετών με 25% λίπος.
    Τι προτείνεις;

    Ακης

  15. Καλησπέρα!
    Εξαιρετικά διαφωτιστικό το blog σας! Είμαι σε περίοδο εξερεύνησης της διαλειμματικής νηστείας και πολύ συχνά “σκοντάφτω” σε δημοσιεύσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για τον χρυσό συνδυασμό διαλειμματικής με κετογονική. Έχετε δοκιμάσει ποτέ κετογονική; Οποιαδήποτε πληροφορία επ’ αυτού θα ήταν χρήσιμη. Ευχαριστώ

    1. Αλκμήνη καλησπέρα την γνωρίζω αλλά όχι δεν την έχω δοκιμάσει. Η δραστική μείωση/αφαίρεση ενός μακρομόριου δεν με πείθει εκτός σε ορισμένες περιπτώσεις.

  16. Καλημέρα Νικόλα, κατά τη διάρκεια της ΔΝ μπορεί να γίνεται πρόσληψη βιταμίνης D και Ω Α-3 συμπλήρωματων διατροφής;

  17. Καλησπέρα ….θα ήθελα να ρωτήσω κάτι….κάθε μέρα πρέπει να ακολουθώ τις ίδιες ώρες που θα τρωω η μπορώ κάθε μέρα να αλλάζω ανάλογα με το ωράριο της εργασίας μου?

  18. Νίκο καλημέρα , συγχαρητήρια για το άρθρο.
    Έχω ξεκινήσει το 16:8 , είμαι ενθουσιασμένος κ θα θελα να μου πεις, στο 8ωρο τι μπορω να καταναλώσω , από υγρά φυσικά, χωρίς ζάχαρη εννοείται.Νερό, όσο θέλω? Χυμούς, φυσικούς εννοείται, όσους θέλω? Καφέ σκέτο, όσο θέλω?
    Σ ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. Νικόλα σε ευχαριστώ! Στο 8ωρο καταναλώνεις ότι θες. Φυσικά αν σε ενδιάφερει η απώλεια λίπους δεν μπορείς να καταναλώνεις αλόγιστες ποσότητες φαγητού. Στο 16ωρο όσο νερό και μη θερμιδογόνα υγρά θες (πχ αναψυκτικά με γλυκαντικά, σκέτο καφέ ή με προσθήκη στεβια κλπ)

  19. Καλημέρα. Έχω ακούσει για τη ΔΝ και θέλησα να την εφαρμόσω, περισσότερο για λόγους υγείας. Πολύ όμορφο το άρθρο και κατατοπιστικό. Ήθελα μόνο να ρωτήσω εάν η φρουκτόζη κατατάσσεται με τη στέβια ή με τη ζάχαρη οπότε και απαγορεύεται. Ευχαριστώ.

  20. Καλησπερα.Για εμάς τις γυναίκες,το 14:8 θα είναι εξισου αποτελεσματικό στην απώλεια βαρους;Ευχαριστώ

  21. Ιφιγένεια

    Καλησπερα σε ολους. Πληρεστατο το αρθρο σας, συγχαρητήρια! Εχω ξεκινησει το προγραμμα 16:8 με πρωτο γευμα στις 10.30 και τελευταιο στις 18.30 η ερωτηση μου ειναι αν θελησω να βγω ενα βραδυ για φαγητο ή να βρεθω σε μια γιορτη, πως θα ρυθμισω τις ωρες; δηλαδη την ημερα της εξοδου θα κανω πρωτο γευμα αργοτερα και τελευταιο αντιστοιχα αργοτερα μεσα στο 8ωρο. Την επομενη μερα, πως συνεχιζω; παλι πρωτο γευμα στις 10.30; Ευχαριστώ

    1. Ιφιγένεια καλησπέρα και σε ευχαριστώ!
      Ο μόνος γνώμονας είναι το τελευταίο σου γεύμα! Απλά πρόσθεσε 16 ώρες μετά. Τόσο εύκολο!

  22. Απόστολος

    Καλησπέρα και απο μένα. Θέλω και εγω με τη σειρά μου να ξεκινήσω τη ΔΝ. Ακούγεται πολλα υποσχομενη και ως φυσικοθεραπευτης μου αρέσει η επιστημονικη βαση που θετει αυτος ο τροπος διατροφής. Γυμνάζομαι και προσέχω τη διατροφή μου αλλα με έχει κουράσει το να ετοιμάζω πολλα γευματα μέσα στη μερα (κοινώς-θυμα του “αν δε φας πρωτεινη, καταβολιζεις τη μυϊκή σου μάζα”). Αλλα με ανησυχεί το εξής. Με το πρότυπο 12.00 εως 20.00 μένει κενό το βράδυ. Δε λεω πως είμαι party animal αλλα μου αρέσει να απολαμβάνω ενα κρασί ή και καπιο αλλο (οχι γλυκό ποτο) μια στις τόσες που θα βγω. Δημιουργεί προβλημα στη διατροφή η λύση της νηστείας μερικές φορές το μήνα;

    1. Απόστολε εννοείται πως όχι. Κάποιοι την εφαρμόζουν μονο 3-4 φορές την εβδομάδα! Κάνεις ότι ταιριάζει στον τρόπο ζωης σου!

  23. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο.
    Έκανα ΔΝ 16/8 για δύο μήνες σε συνδιασμό με διατροφή και άσκηση με πολύ καλά αποτελέσματα.
    Συνεχίζω με ΔΝ 17/7 και σκοπεύω να το κάνω 18/6.
    Πιστεύεις ότι είναι υπερβολή ή αφού μπορώ είναι ακόμα καλύτερα ;
    Ευχαριστώ

  24. Νικο, διαβαζω σε διαφορα αρθρα οτι πιθανως η διαλλειματικη νηστεια να μην ειναι τοσο καλη για τις γυναικες κ να οδηγει σε αναπαραγωγικα προβληματα. Εχεις αποψη πανω σ αυτο συμφωνα με οσα εχεις διαβασει? Επισης βλεπω οτι προτεινεις διαφορετικο παραθυρο νηστειας και προσληψης τροφης για τις γυναικες, γιατι ισχυει αυτο?

    1. Καλησπέρα δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο. Όσον αφορά το διαφορετικό μοτίβο νηστείας έχει να κάνει με το ορμονικό προφίλ και πως αντιδρά ο γυναικείος οργανισμός στην νηστεία.

  25. Μιχάλης Μ.

    Καλημέρα! Αν η προπόνησή μου γίνεται πάντα 20:30-21:30 πώς μπορώ να βολέψω το 16:8, με δεδομένο ότι δύο ώρες πριν τη γυμναστική, τουλάχιστον, καλό θα είναι να μην έχω φάει;

    1. Μπορείς να μεταφέρεις το 8αωρο το πρωί. Πχ θα μπορούσες να αρχίσεις με πρωινό να είναι το πρώτο σου γεύμα.

  26. ΤΡΙΑΝΤΦΥΛΛΙΔΗΣ

    Αν κάνεις την 16:8 και μέσα στο ελεύθερο 8ωρο χρησιμοποιείς μαζί με το γεύμα συμπλήρωμα πρωτεΐνης υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

      1. Καλησπέρα, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Παίζει κάποιο ρόλο αν το δεκαωρο που κρατάω αν είναι σχετικά κοντά στην ώρα του ύπνου μου, δηλαδή 12:00-22:00? Επίσης αν ξεφύγουμε κάποιο 10λεπτο ή μισάωρο έχει σημασία! Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον! Μπράβο σας! Τώρα ξεκινάω το πρόγραμμα.

        1. Λια δεν πειράζει αν ξεφύγεις στο ωράριο. Δεν θελουμε να μας περιορίζει η διαλειμματικη νηστεία. Το αντίθετο!

  27. Πολύ καλό άρθρο. Να σημειώσω για όσους αναρωτήθηκαν για το αν θα ζοριστεί ο ανθρώπινος οργανισμός κλπ: Μέχρι πριν 1 αιώνα , ο άνθρωπος δεν έτρωγε κάθε 3 ώρες όπως μας έχουν προωθήσει οι καινούργιες (του 20ου αιώνος) βιομηχανίες τροφίμων (παραγωγής δημητριακών , μικρογευμάτων κλπ) . Όταν ήταν τροφοσσυλλέκτης ο άνθρωπος επίσης έτρωγε σε ένα παράθυρο λιγότερο των 12 ωρών , σίγουρα με το που ξυπνούσε δεν αναζητούσε τροφή, αλλά απολάμβανε το ρπιωνό του (ας μην ξεχνάμε : δεν είχε να πάει στην … δουλειά!) και την φύση γύρω του , και τον χαιρετισμό με τα άλλα μέλη της ομάδος/φυλής του, και μετά θα έκανε κάποιες εργασίες (επιδιόρθωση ενδυμάτων, κατασκευή εργαλείων , παιχνίδι με τα [αιδάκια της ομάδος κλπ , και μετά απο 3-4 ώρες υποθέτω θα άρχιζε να σκέφτεται-τι θα φάμε σήμερα; πάμε στην συτάδα θάμνων που είδαμε εχθές 500 μέτρα πιο μακριά για να μαζέψουμε βατόμουρα , και στο δρόμο είδα και μερικές άγριες ρόκες. Επίσης το τελευταίο γεύμα θα ήταν με την δύση του ηλίου που ακόμα έχει κάποιο φώς. Σίγουρα το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο για να μπορεί να μείναι και 24+ ώρες δίχως τροφή δίχως επιπτώσεις , δλδ φανταστείτε : αν μείνεις για κάποιο λόγο 24 ώρες δίχως τροφή , και αμέσως άρχισες να ζαλίζεσαι , να μην έχεις καθαρή όραση κλπ, τότε θα είχες ακόμα λιγότερες πιθανότητες να βρείς τροφή! Οπότε το αντίθετο συμαβαίνει : όταν μείνεις δίχως τροφή τότε είναι που ο εγκέφαλος σου έχει περισσότερη διάυγεια , τότε είναι που το σώμα σου είναι ικανό να τρέξει , να σκαρφαλώσει κλπ, και όχι όταν είσαι φαγωμένος (ή έστω μετά απο 2-3 ώρες μετά το γεύμα) . Όταν κάποιος συνηθίσει το παράθυρο σιτίσεως 16:8 , πψ πρώτο γεύμα στις 13:00 και τελευταίο στις 21:00 , τότε θα δει οτι και στις εξετάσεις για το σχολείο/Πανεπιστήμιο , θα αποδίδει καλύτερα τα πρωινά , νηστικός , και θα απολάυσει μετά την πρωινή εξέταση ένα γεύμα στις 13:00.

  28. ΕΥΤΕΡΠΗ ΚΑΝΑΡΗ

    διαπιστώνω όντως ότι έκανα Δ.Ν 12:12 χωρίς να το ξέρω. Χαίρομαι που ισχύει κάτι τέτοιο.Ευχαριστούμε.

  29. Καλημέρα.
    Το site είναι κατατοπιστικότατο και μπράβο σου!
    Ξεκίνησα εδώ και να μήνα με 16,8 και τα αποτελέσματα (στα ρούχα μου) είναι θεαματικά. Η ζυγαριά δεν ηταν και δεν θα γίνει φίλη μου , οπότε αδιαφορώ. Διάβασα παραπάνω όλα όσα γράφεις αλλα ο προπονητής μου που μου την σύστησε είναι κατηγορηματκός ΟΧΙ υποκατάστατα ζάχαρης *stevia, aspartami (ούτε αναψυκτικά. 0%)
    Λέει πως πως παίζει πρέπει να μην αφήνουμε την ινσουλίνη να ανεβει και θα συμβεί ακόμη και με αυτά. Κατα την εμπειρία σου παίζει ρόλο? Όσο αφορά την λιποδιαλιτική Teqila μπορώ να την συμπεριλάβω στο 8ωρό? Ή μπορώ μια στις τόσες να το παραβλέψω? Σ ευχαριστώ

    1. Μπορείς να καταναλώσεις γλυκαντικές ουσίες στο 8αωρο σου άφοβα. Επίσης όσον αφορά τη διατροφή σου καλό θα ήταν να ρωτας τον διατροφολόγο και όχι τον προπονητή σου για λεπτομέρειες.

  30. Ιφιγένεια Σινγκερ

    Καλησπέρα είμαι 40 χρονών και έχω ύψος 155 και ζυγιζω 57+ κιλά. Δεν είναι φαν της ασκήσεις. Το καλοκαίρι από Μάιο δουλεύω τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα και εννοείτε ότι κινουμε περισσότερο. Το χειμώνα από τέλος Οκτωβρίου το σώμα μου πέφτει σε αδράνεια έχω και άσθμα κόπωσης όποτε και αυτό με φρενάρει. Αλλά δεν θέλω κιόλας. Κάνω κατά διαστήματα weight wachers δεν με χαλάει αλλά δεν αδυνατιζω άντε ένα κιλό δύο το πολύ. Θέλω να χάσω κιλά είμαι σε φάση και ξέρω τι πρέπει να τρωμε κτλ απλά είναι αυτό που παθαινεις και θες γλυκό και μετά πάλι από την αρχή. Μου αρέσει πολύ αυτός ο τρόπος που αναφέρεις ΔΝ και θέλω να σε ρωτήσω πόσες περίπου θερμίδες μπορώ να καταναλώνω στην διάρκεια του 8ωρου και περίπου ποτέ βλέπεις τα πρώτα αποτελεσματα? Ξερω ότι η τελευταία ερώτηση έχει να κάνει ανάλογα με τον οργανισμο του καθενός απλά κατά προσέγγιση.
    Ευχαριστώ πολύ.

    1. Ιφιγένεια αν σου έλεγα ποσες θερμίδες χρειάζεσαι κατά προσέγγιση πιστεύεις ότι θα έλυνε το πρόβλημα; Θα μπορούσες να διαμορφώσεις ένα διατροφικό πλάνο που θα είχε διάρκεια για να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις;
      Προτείνω να απευθυνθείς σε ένα επαγγελματία διατροφολόγο για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

  31. δημητρης νιασκος

    Καλημερα.θα ηθελα να ρωτησω τι επιτρεπετε και τι απαγορευεται απο φαγητα.τι μπορω να τρωω αυτες τις 8 ωρες ?ευχαριστω.

    1. Τίποτα δεν απαγορεύεται. Αν το κανεις για απώλεια λιπους θα πρέπει να υπολογίσεις ποσες θερμίδες χρειάζεσαι.

  32. Καλησπέρα, αρχικά θα ήθελα να σας πω συγχαρητήρια για το άρθρο. Νομίζω ότι είναι κάτι που θα με βοηθήσει. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έχει καμία σημασία το 10ωρο που κρατάω να τελειώνει σχετικά κοντά στην ώρα του ύπνου μου? Κάνω 14/10, 12:00- 23:00.

    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Λία. Αν δεν παρεμβαίνει με την ποιότητα του ύπνου σου και δεν έχεις άλλη επιλογή δεν αλλάζει κάτι.

  33. Καλησπέρα! Το 8ωρο πρέπει να είναι σταθερό ή μπορεί να μετακινείται, πχ. Για μία εβδομάδα 13:00 – 21:00 και την άλλη 12:00 – 20:00. Επιτρέπεται αυτό?

  34. Θα ήθελα να ρωτήσω στις περιπτώσεις που έχεις πολλά παραπάνω κιλά ενδείκνυται?μπορείς να κάνεις ΔΝ εφόρου ζωής?

    1. Ενδείκνυται άσχετου κιλών Νικόλα. Η διαλειμματικη νηστεία μην ξεχνας ότι δεν εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση απώλειας βάρους αλλά και διατήρησης. Θα μπορούσες να την συνεχίσεις εφόρου εφόσον σε βολεύει.

  35. Hello ! Συγχαρητήρια για το τόσο καλογραμμένο άρθρο. Το εχεις οργανώσει τέλεια, είναι διαφωτιστικότατο και χρησιμοποιείς βιβλιογραφία. Εξαίρετα 🙂 Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης και προσπάθεια σύλληψης. Επιτρέπεται η ΔΝ. Σε ευχαριστώ.

    1. Γεια σου Σοφία! Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Σε αυτή την περίπτωση θα απευθυνόμουν σε διατροφολόγο και σε γυναικολόγο.
      Με εκτίμηση

  36. Βασίλης

    Μπορω κατά την διάρκεια των 16 ωρών να πάρω μια βιταμίνη Ανάβρα ζούσα πριν το γυμβαστηριο , ας πουμε μις βιταμίνη c η μια geriatrik βιταμίνη

    1. Γιατί θες να παρεις βιταμίνες πριν το γυμναστήριο και όχι ας πούμε μαζί με τα γεύματα σου;

  37. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά που εχεις κάνει! Σκέφτομαι να ξεκίνησω τη ΔΝ 16:8 . Το πρωί που ξυπνώ συνηθίζω να στίβω ένα λεμόνι και να το πίνω με μια κουταλιτσα μαγειρική σοδα , πιστεύεις ότι πρέπει να κοπεί αυτό κατά τη 16ωρη νηστεία ?? Σε ευχαριστώ πολύ, Νίκος

  38. Καλησπέρα. Συγχαρητήρια για το πολύ αναλυτικό άρθρο σας. θα ήθελα να ρωτήσω το εξης. ακολουθω το μοτιβο 16:8 από τις 21:00 – 13:00, μπορώ να πιω ενα ποτήρι φυσικο χυμό πορτοκάλι το πρωι? ευχαριστώ εκ των προτερων

  39. Θανάσης

    Καλημέρα. Κάνω το πρόγραμμα 16:8 εδώ και 2,5 μήνες και έχω χάσει 7,5 κιλά. Όμως χωρίς να το έχω χαλάσει καθόλου το πρόγραμμα εδώ και 20 μέρες δεν εχω ξανά χάσει ούτε κιλο. Γιατι?
    Ευχαριστώ εκ των προτερων.

    1. Διότι θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τις θερμίδες σου!
      Θα πρέπει να μειώσεις και άλλο αν θες να συνεχίσεις να χάνεις.

  40. ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ

    Πολύ ωραίο το άρθρο σου Νίκο.
    Κάνω ΔΝ 4 μηνες με πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά ψάχνω το κάτι παραπάνω. Η μόνη διαφορά μου είναι ότι κάνω γυμναστική (κυρίως βάρη) μεσα στο feeding window. Θα δω διαφορά πιστεύεις αν η γυμναστική είναι εκτός window; Είναι καλύτερα πριν η μετά το window;

  41. Καλησπέρα κ μπράβο σου για το άρθρο! Χαίρομαι πολύ που το βρήκα! Κάνω από τις 2 Μαΐου διαλειμματικη νηστεία σε συνδυασμό με πρωτεϊνική δίαιτα. Από άσκηση δυστηχως καταφέρνω μόνο να περπατήσω 3 ώρες την εβδομάδα λόγω χρόνου. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι ότι μου έχει κοπεί κατά πολύ η όρεξη και με το ζόρι καταναλωνω 1100 θερμίδες την ημέρα. Βέβαια νιώθω χορτατη κ φουσκωμένη πάντα! Κινδυνεύω να πέσει πολύ ο μεταβολισμός μου κ να σταματήσω να χάνω? Μέχρι στιγμής έχω χάσει 10 κιλά αλλά εδώ κ μια εβδομάδα η ζυγαριά δε κατεβαίνει γραμμάριο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    1. Καλησπέρα σε ευχαριστώ! Προτείνω να απευθυνθείς σε ένα διατροφολόγο να σιγουρευτείς για το θερμιδικο σου ισοζύγιο.

  42. Καλό θα ήταν να έκανες αιματολογικές βιοχημικες εξετάσεις αιματος στην αρχή της νηστειας και μετά από ένα χρόνο να μας έλεγες και έξι τα αποτελέσματα. Πχ ζαχάρου χοληστερινης ουρικού κλπ.

    1. Καλησπέρα Βαγγέλη. Ναι, αν και θα μπορούσαμε να βγάλουμε συμπέρασμα μόνο με τα δικά μου αποτελέσματα.

  43. Εάν πάσχω απο διαβήτη τύπου Β επιτρέπεται αυτή η διαιτητική συνήθεια?Ρωτησα το διαβητολόγο μου και μου είπε ότι θα καταστρέψω το πάγκρεας.ευχαριστω εκ των προτέρων.

  44. Καλησπερα συγνώμη για το μήνυμα μου έχω διαβάσει για τη ΔΝ αλλά δεν μπορώ να την καταλάβω θα ήθελα μια βοήθεια αν γίνεται για το τη τροφές μπορούμε να. Τρώμε κ τη να αποφύγουμε σας ευχαριστώ πολύ θα ήταν πολύτιμη η βοήθεια σας αν μου απαντούσατε

  45. Κυριακή

    Γεια σας! Κάνω την ΔΝ 16:8 εδώ και 1.5 μήνα. Τα αποτελέσματα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ! Έχω χάσει 4 κιλά σχεδόν. Αυτό που μου αρέσει στη διατροφή αυτή είναι το ότι δεν αποκλείω καμία ομάδα τροφίμων. Ταυτόχρονα, νιώθω απίστευτη ενέργεια και διάθεση! Το μόνο δύσκολο είναι όταν θα βγω βράδυ που δεν βρίσκω τι να πιω. Αν και όταν θα πιω δυο-τρια ποτά τη βδομάδα, αισθάνομαι ότι δεν χαλάει η διατροφή (συνεχίζω να χάνω κιλά)!

  46. Καλησπέρα!Συγχαρητηρια για το άρθρο σου!Εχω ξεκινηση μια εβδομάδα 20:4 και νοιώθω μια χαρα ! Το γεγονος οτι δεν τσιμπολογαω συνεχεια καθε τρεις ώρες κατι μου εχει κοψει την βουλημία που είχα!Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν ειναι καλό το 20:4 και αν θα χάσω κιλά .ευχαριστω!

  47. Αγγελική

    Καλησπέρα, Νίκο, τελειο άρθρο! Είμαι γυναίκα 44ετων και εχω ξεκινήσει το 16/8 και πολλές φορές πάω και 18/6 ή 19/5. Θεωρείς ότι είναι λάθος αυτό; Επίσης, στη διάρκεια του 16ωρου, το βράδυ συνήθως, όταν θέλω να πιω κάτι πίνω σόδα με λίγο στυμμενο χυμό λεμονιού. Κακώς; Τη χαλάω; Ευχαριστώ πολύ!

  48. Αύριο κλείνω 1 μήνα ΔΝ με απώλεια 5κ. Είμαι ενθουσιασμενη… Για αρκετά χρόνια δοκίμασα πάρα πολλές δίαιτες, οι οποίες εν τέλει με κουραζαν γρήγορα, με αποτέλεσμα να ξαναπεφτω με τα μούτρα στο φαΐ και να ξαναπαίρνω όσα κιλά είχα χάσει + 20% bonus…. Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που είμαι αισιόδοξη… Συνεχίζω δυναμικά και με λίγο περπάτημα και άσκηση νομίζω θα τα καταφέρω! Ήθελα να ρωτήσω, επειδή η πείνα εχει πια μειωθεί αισθητά, αν κάποιες μέρες δεν καταναλώνω τις προβλεπόμενες θερμίδες πειράζει; κάνω την 8:16

  49. Στεφανια

    γεια!
    συγχαρητηρια για το αρθρο σου! εδω και λιγο καιρο αρχισα ΔΝ:
    1. με 14 ωρες νηστειας που κανω θα δω αποτελεσματα;
    2. με το αλκοολ τι γινεται; μπορω να πινω μεσα στο παραθυρο σιτισης;

    1. Θα δεις αποτελέσματα αν βεβαιωθείς ότι βρίσκεσαι σε αρνητικό θερμιδικο ισοζύγιο! Η διαλειμματικη δεν είναι κάτι μαγικό. Όποτε αν το αλκοόλ είναι υπολογισμένο δεν έχεις κανένα πρόβλημα.

  50. Χριστώνης Κων/νος

    Καλημερα και συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια και πληροφόρηση. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Μπορώ ή και πιστεύετε βοηθάει κατά τις 16 ωρες να παίρνω αμινοξέα ; ή χαλάει την όλη φιλοσοφία της διαλειμματικής νηστείας; Γιατί προτείνονται από καποιους η κατανάλωση αμινοξέων για αυτούς που γυμνάζονται εντατικά.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Χριστώνης Κων/νος

    1. ΔΕΝ μπορείς να παρεις αμινοξέα αν θες να είσαι σε κατάσταση νηστείας. Είναι δομικό συστατικό το οποίο θα σε βγάλει από την κατάσταση νηστείας.

  51. Χριστώνης Κων/νος

    Αν και τώρα το πρόσεξα ότι τελικά τα αμινοξέα δεν επιτρέπονται κατα την νηστεία, θα ήθελα να μου το εξηγήσετε. Ευχαριστώ και πάλι.

  52. Σταυρίδου Χριστίνα

    Καλησπέρα,μπράβο για το κατατοπιστικό σου άρθρο,ακολουθώ την 16/8 εδώ και 4 μήνες. Είμαι 57 ετών και γυμνάζομαι σχεδόν καθημερινά με γιόγκα-πιλάτες και cardio (εναλλάξ). Η αλήθεια είναι ότι δεν ακολουθώ κάποιο διαιτητικό πλάνο,απλά προσέχω γενικά. Εκτός από μερικούς ξηρούς καρπούς(περίπου μια χούφτα )καθημερινά και κανένα μπισκότο, γενικά ακολουθώ προσεκτική διατροφή. Παρατηρώ όμως ότι έχω κολλήσει και δεν χάνω με τον αρχικό ρυθμό. Μήπως πρέπει απλά να κάνω υπομονή η κάτι κάνω λάθος? Συγγνώμη αν σε κούρασα κι ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σου.
    ΥΓ: Να σημειώσω ότι δεν υπάρχει κανένα οργανικό πρόβλημα

  53. Καλησπέρα! Εχω κάποιες απορίες! Ειμαι 1,62 και 48 κιλά. Εφαρμόζω περίπου ενα μήνα το 16/8 παράλληλα έκοψα τελείως την επεξεργασμενη ζάχαρη και έκοψα και το γάλα που έπινα απο τότε που γεννήθηκα λόγου κακάο που ειχε ζάχαρη και άρχισα να πίνω νερό στη θέση του. Νιώθω ηδη πολύ καλά και το κάνω για καλύτερη υγεία. Ωστόσο φοβάμαι γιατι δεν θέλω να χάσω κιλά ουτε ενα αλλά δεν θέλω να σταματήσω και την νηστεία. Τι μου προτείνετε?

    1. Να απευθυνθείς σε ένα κλινικό διατροφολόγο που θα ρυθμίσει το θερμιδικο σου ισοζύγιο ώστε να μην χάσεις αλλά κιλά.

  54. Καλημερα..συγχαρητηρια για την ενημερωση στο αρθρο,η ερωτηση μου ειναι η εξης,,σε περιπτωση υποθερμιδικης διατροφης στο 8ωρο χανετε και μυικος ιστος η μονο λιππωδης ? γιατι διαβασα καπου οτι με την ΔΝ σε υποθερμιδικη διατροφη δεν χανεις καθολου μυικο ιστο λογω της αυξημενης αθξητικης ορμονης παρα μονο λιπος και μου φανηκε λιγο παραξενο,,Ευχαριστω

    1. Παύλο πάντα θελουμε να μειώσουμε την μυική απώλεια σε μια υπό θερμιδική διατροφή. Ότι η διαλειμματικη νηστεία αποτρέπει την απώλεια μυϊκου ίστου λόγω αυξητικής ορμόνης ΔΕΝ ισχύει.

  55. Κελλυ σιμοπουλου

    Λενε οτι καλο ειναι να ξεκινάει το παράθυρο μια ωρα μετα την γυμναστικη ισχυει?Σκεφτομαι το 6αωρο παράθυρο να ειναι 14:00-20:00 αλλα γυμνάζομαι το πρωι στις 9 ….ειναι λαθος να μενω νηστική τοσες ωρες μετα τη γυμναστικη ?ευχαριστω

  56. Συγχαρητήρια! είναι η μοναδική φορά που οι γυναίκες είναι ευνοημένες σε σχέση με τους άντρες! όλες οι δίαιτες δίνουν περισσότερη τροφή στους άντρες!!! Επιτέλους ήρθε η δικαίωση. μια διευκρίνηση παρακαλώ
    Γράφετε ότι επιτρέπονται τα Γλυκαντικά αλλά η φρουκτόζη όχι. τι γίνεται με την ζαχαρινη ? Ευχαριστώ

    1. Το ότι έχεις μειωμένο παράθυρο νηστείας δεν σημαίνει ότι μπορείς να φας περισσότερο! Απλά μπορείς να φας νωρίτερα.
      Η ζαχαρινη είναι γλυκαντικό.

  57. Καλημέρα, διάβασα το άρθρο σου κ είναι πολύ ενημερωτικό. θέλω να ρωτήσω. Είμαι 55, απόλυτα υγιής, κάνω ΔΝ 1.5 μήνα τώρα. Ξεκίνησα με 16-8 και επειδή μου ήταν εύκολο κάνω το 20-4. Μία φορά την εβδομάδα κάνω κ 24ωρο αφαγία. Ξεκίνησα κ 3 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο κ 2 φορές περπάτημα απο μία ώρα. Νιώθω ευεξία, δεν πεινάω σχεδόν ποτέ, έχω απίστευτη ενέργεια. Απλά θέλω να ρωτήσω αν είναι οκ αυτό για γυναίκα ή είναι too much.

  58. Καλησπέρα, να σε ρωτήσω και εγώ για κάτι που με προβληματίζει. Το 8ωρο παράθυρο φαγητού που με βολεύει καθημερινά λόγω δουλειάς και τρόπου ζωής είναι το 3 -11. Το ΣΚ όμως δεν εξυπηρετεί το συγκεκριμένο παράθυρο. Να φροντίζω Παρασκευή να τρώω μέχρι τις 9, ώστε το Σάββατο και την Κυριακή να έχω παράθυρο φαγητού 1-9 και μετά πως θα το ξαναγυρίσω στο 3-11 οεο?? Πες αν θες καμιά ιδέα, thanx.

  59. Καλημέρα! Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας. Έκανα ΔΝ 16:8 πριν το καλοκαίρι και έχασα 4 κιλά χωρίς πείνα και νεύρα οπως με άλλες δίαιτες. Το καλοκαίρι έλλειπα για περίπου 2 μήνες εκτός σπιτιού, δεν πρόσεχα καθόλου και έτσι ξαναπήρα τα κιλά. Δεν ανησυχώ, καθώς μόλις ξαναμπηκα στο πρόγραμμα 16:8 και όχι πολύ αυστηρά τα 2 κιλά έφυγαν. Αυτό που με ανησυχεί είναι το θέμα του μεταβολισμού. Επηρεάζει η ΔΝ τον μεταβολισμό?
    Γυμνάζομαι 3 φορές την εβδομάδα.

  60. Κωνσταντίνος

    Τρελα άρτιο άρθρο φίλε μου… συγχαρητήρια.εξανεμισε οποίο δισταγμό είχα για την ΔΝ.ξεκινησα ΔΝ εδώ και δύο εβδομάδες και νιωθω υπεροχα (με εξέταση τις πρώτες 2-3 μέρες).πνευματικα και σωματικά δύο level πάνω.κιλα δεν έχασα αλλά νιώθω τα ρούχα μου ήδη πιο χαλαρά.εχω μια σύγχιση με τα γεύματα και το θερμιδικό έλλειμμα… πιστεύω θα το φτιάξω…παίζω τέννις 3 φορες την εβδομάδα από 2 ώρες.αρκει σαν άσκηση ή να κάνω και κάτι άλλο;;;;πόσα γεύματα να κάνω στο 8 Ώρο κατά την γνώμη σου;;; διάβασα ότι η άσκηση μετά το ξύπνημα νηστικός δίνει παραπάνω αποτέλεσμα αληθεύει;;;; ευχαριστώ εκ των προτέρων.εγινα αναγνώστης ήδη…..

    1. Fasted exercise δεν ισχύει όσο παρουσιάζεται από μερικούς.
      Πόση άσκηση θα κανεις είναι πολύ υποκειμενικό.
      Εγώ κάνω 2 μεγάλα γεύματα και ενα μικρό snack ενδιάμεσα.

  61. Καλησπέρα και συγχαρητηρια για το άρθρο σας. Προσωπικά ακολουθω τη διαλειμματικη νηστεία εδω και 6 μήνες και εχω χασει 7 κιλα, ενω απο πλευρας ενέργειας και πνευματικης εγρήγορσης εχω δει τεραστια διαφορά. Μια παρατήρηση μόνο σχετικά με τα γλυκαντικά. Ουσιαστικά οτιδήποτε είναι γλυκό συνδέεται με το πως το αντιλαμβάνεται ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο και άμεσα ενεργοποιείται η έκκριση ινσουλίνης. Οταν αυτο συμβάνει το σώμα μας αποθηκεύει λίπος. Ακομα και οι τσίχλες χωρις ζάχαρη που είναι γεμάτες με τεχνητά γλυκαντικά ή φυσικά (stevia) δεν μας γλυτώνουν απο την εναπόθεση λίπους γιατι απλά δεν υπαρχει μηχανισμός μετρησης θερμιδων στο ανθρώπινο σωμα και ολα είναι θεμα εγκεφάλου και πως αντιλαμβάνεται το γλυκο. Το καλύτερο λοιπόν είναι να πίνουμε νερακι κατα την IF! Αν το ψαξετε σε ιατρικα ξενα site θα το διαπιστώσετε. Καλη συνέχεια και πάλι μπράβο σας για το εξαιρετικά ενημερωτικό άρθρο σας.

  62. Ελευθερία

    Ωραιο αρθρο !! θελω να ρωτησω κατι εγω προτιμω να κανω 24 ωρεσ νηστεια μου ειναι ευκολο , 3 η 2 φορες τη βδομαδα αλλα τισ υπολοιπες θελω να τρωω παρα πολυ και τα παντα .. αυτο θα με κάνει να παρω βαρος ? Δεν με νοιαζει να χασω απλα να διατηρώ το υπάρχον και να τρώω οτι μα οτι θέλω (γλυκά πίτσες μπέργκερ, τα πάντα βασικά )

    1. Ελευθερία η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κάτι μαγικό. Αν καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι για να παραμείνεις στα κιλά που είσαι τώρα, θα πάρεις βάρος!

  63. Καλημέρα σας! Υπέροχο άρθρο! Έχω να πω, λοιπόν, ότι εγώ ακολούθησα στο παρελθόν αυτόν τον τρόπο διατροφής, χωρίς να το ξέρω, μόνο κ μόνο λόγω δουλειάς. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, παρόλο που κάθε βράδυ έβγαινα και έπινα ένα-δυο ποτηράκια τζιν ή βότκα. Θα αρχίσω ξανά από σήμερα κιόλας!

  64. Θα έχει αποτελέσματα αν κάνω ΔΝ μέρα παρά μέρα, ή πρέπει να την εντάξω στο καθημερινό μου προγραμμα;

  65. Συγχαρητήρια για το άρθρο,πολύ διαφωτιστικο.Εχώ ξεκινήσει το 16:8 εδώ και μια εβδομαδα μου είναι ευκολο λογο ωραρίου εργασίας (νυχτερινά),η ερώτηση που θέλω να κάνω είναι αν απαγορεύονται τα bcaa συνέχεια ή μπορούμε να παρουμε στο παράθυρο.Κανω προπόνηση πυγμαχίας μέσα στο “παράθυρο” και μου ειναι λίγο απαραίτητα μαζί με ηλεκτρολύτες.

  66. απελευθερωτικη η ΔΝ!
    ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!!
    διαβασα σε αρθρα τα εξης:
    η στεβια παρόλο που δεν εχει θερμιδες, λογω γλυκιας γευσης εκκρινει παλι ινσουλινη, αντανακλαστικα. λες να ισχύει?
    και: οι υδατάνθρακες ανοιγουν το (λιπο)κύτταρο και μπαινουν μεσα τα μακρομορια.
    οπότε ειναι έξυπνο να καταναλωνονται μαζι με πρωτεΐνη, σιγουρα οχι με λιπος. ολοι οι υπολοιποι συνδυασμοί είναι θεμιτοι.
    σού φαίνονται σωστα τα παραπανω? ευχαριστώ και πάλι!

  67. Αθανασία Μιχαλάκη

    Καλημέρα υπέροχο άρθρο ,σε ευχαριστούμε πολύ.
    Εγώ εφαρμόζω το 18:6 .
    Με βοήθησε πολύ ,ήμουν ένας άνθρωπος που αν δεν έτρωγα συχνά ένιωθα πως τρέμουν τα πόδια μου, επίσης το βράδυ έκανα υπερφαγίες με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κοιμηθώ καλά το βράδυ ( βαρύ στομάχι κτλ)

  68. Δεσποινα

    Καταπληκτική δουλειά Νίκο έχεις κάνει με το blogg συγχαρητήρια και ευχαριστώ πολύ !
    Μια ερώτηση γιατί τώρα ξεκίνησα να κάνει το 8/16 αλλά βρίσκω δύσκολο να τρώω το μεσημέρι στις 12:30 το πρωινό μου ενώ ξυπνάω στις 07:00 το πρωί . Μπορώ να αλλάξω τις ώρες ; Δηλαδή να ξεκινάω στις 07:30-14:30 που με εξυπηρετεί πολύ καλύτερα ;

  69. Για σας. Κάνω την διαιτα απο το Απρίλιο και στους 3 πρώτους μήνες έχασα 7 κιλα, αλλα απο τοτε εως σήμερα και χωρις να το χαλάσω, δεν εχω χάσει άλλα. Γιατι?

  70. Γεια σας.Συγχαρητηρια για την προσπαθεια σας για ενημερωση.Ξεκινησα 16:8 με παραθυρο φαγητου 2-10.Τι γινεται οταν θελεις να βγεις ενα βραδυ ;Πως προσαρμοζεις παλι το ωραριο;

  71. ΕΜΙΛΥ ΚΑΤΑΚΑΛΟΥ

    Συγχαρητήρια για το άρθρο και για τις ξεκαθαρες συμβουλες που δίνεις. Εγω ξεκίνησα πριν απο 1 εβδομάδα την 16/8, προσέχω τις θερμίδες, σήμερα είδα 2 κιλά λιγότερα στη ζυγαριά! Λόγω προβλημάτων υγείας δεν κινουμαι πολυ… Εχω έχω ακούσει ότι είναι πιο σωστό να τρώμε νωρίς το βράδυ το τελευταίο γεύμα και εγώ λόγω τρόπου ζωής, τρώω μεταξύ 18:00-00:00 είναι λάθος? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  72. Καλησπέρα… Χρόνια Πολλά…

    Κάνω την ΔΝ 16:8 (τρώω πρωινό απλό 7:00πμ και μεσημεριανό 15:00 τελ γεύμα) από τον Απρίλιο του 2019 – και πλησιάζουμε Ιαν 2020… έχω χάσει περίπου 30 κιλά, ήμουν 130 και τώρα πάω στα 100.. τελευταία το έχω συνδυάσει και με τρέξιμο 5-6km ανά 2 μέρες και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Κάποια στιγμή θα φτάσω τα 95 κιλά (είμαι 1.90) όπου θέλω να σταματήσω.. πώς μπορώ να τα διατηρήσω συνεχίζω ΔΝ ή τρώω και π.χ. βραδυνό στις 19:00..20:00 κανένα φρούτο…???

    Μου πρότεινε την δίαιτα ο παθολόγος μου – είχα ανεβασμένο ουρικό οξύ – βέβαια αντί να πέσει ανέβηκε και μάλιστα πάνω από τα όρια – παίρνοντας χαπάκι διορθώθηκε κι αυτό (και νιώθω πολύ καλύτερα – στο top του οργανισμού μου της τελευταίας 5ετίας) αλλά ελπίζω να το σταματήσω και αυτό σταδιακά…

    ps: η αλήθεια είναι ότι πέρα από λίπος έχασα και αρκετό μυικό ιστό… και αρκετή δύναμη αλλά νιώθω άλλος άνθρωπος…

  73. Kalispera niko kai kalh xronia sou euxomai.eimai 1.75-72 k ta opoia den einai muika einai lipos gt trwo mikra geumatakia k kanonika katholh th diarkeia ths hmeras ap thn wra p ksupnaw dld ap ths 05.00-10.00 to vradu tsimpaw ana dyo wres me 3.gia na dw diafora sto lipos kai se kapoia kila tha me vohthisei pisteueis to 16/8 mazi me aerobia askhsh?

  74. Βιργινία

    Νίκο καλησπέρα!
    Κάνω ΔΝ 16:8 εδώ και 3-4 μήνες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. δεν μου αρέσουν τα πολύ λιπαρά φαγητά, δεν μου αρέσουν γενικά τα πολύ βαριά φαγητά, κάποιες φορές τρώω και ΄΄βρώμικο΄΄ (καμια πίτσα, καμιά αράβικη ή τορτίγια με κοτόπουλο+πατάτες απο έξω), μου αρέσουν τα φρούτα πολύ, γυμνάζομαι αναλογικά 2-3 φορές την εβδομάδα (reformer λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων) ΟΜΩΣ δεν μπορώ να χάσω τα επιπλέον κιλά μου……τι κάνω λάθος?? δεν μπορώ να το εντοπίσω..Ευχαριστώ

  75. έχω ξεκινήσει πριν απο 10 μήνες και έχασα 9 κιλα σε 3 μηνες αλλα μετα για 8 μηνες δεν χάνω καθόλου και δεν το έχω χαλάσει. Τι χρειάζεται να χάσω και αλλα?

    1. Όταν άρχισες προφανώς παραλείποντας το πρωινό σε έβαλε σε θερμιδικό έλλειμα με αποτέλεσμα την απώλεια των 9 κιλών. Για να συνεχίσεις να χάνεις θα πρέπει να δημιουργήσεις καινούργιο θερμιδικό έλλειμα. Λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνεις τώρα.

  76. Πολύ ωραίο άρθρο. Γιατί στις γυναίκες προτείνεις λιγότερες ώρες νηστείας? Εγώ κάνω 8/16 εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα? Είμαι γυναίκα, 36 ετών και γυμνάζομαι.

    1. Ορμονολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεν θα πάθεις κάτι. Αλλά δεν θα ξεπερνούσα το 16ωρο. Επίσης αν μπορείς να κάνεις το 14ωρο γιατί όχι;

  77. Σμαράγδα Ροδιά

    Καλησπέρα!
    Αν ξεκινάς να τρως πρωινό στις 7 κ τρως μέχρι τις 5 (γυναίκα) , υπάρχει πρόβλημα;
    Γιατί δεν αντέχω χωρίς πρωινό…

    1. Σμαράγδα δεν έχει καμία σημασία που θα βάλεις τα παράθυρα τροφής/νηστείας. Ότι σε βολεύει.

  78. Ματαλλιωτακης Ιωαννης

    Μπορω να βαζω κανελλα στον καφε στην δν

  79. Γιάννης

    Νικο Καλημέρα
    Παρακαλω δώστε απάντηση στα έξεις ..εαν επιτρέπονται
    1.τσίχλες στην φάση Της νηστεία ς
    2.μηλοξυδο στο νερό
    3.χυμός λεμονιού στο τσάι
    4.πολυβιταμινες αναβραζων
    5.ξυλο κανέλλα στον καφέ
    Ευχαριστώ

  80. Καλησπέρα Νίκο και ευχαριστούμε για το κατατοπιστικό άρθρο σου.

    Ήθελα να σε ρωτήσω αν ο συνδιασμός της 16/8 με την 5/2 επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα και αν η 5/2 πρέπει οι 2 να γίνονται σε συνέχεια ή με απόσταση μεταξύ τους.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  81. Καλησπέρα .Ευχαριστω για τις τοσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες .Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να παίρνω τις βιταμίνες σε χαπάκια Ω3 C κ D όλο το 24 ώρο. ή πρέπει να τις παίρνω μέσα στο 8 ωρο; Ευχαριστώ πολύ !!

  82. Βασιλική

    Καλησπέρα! Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο!!! Επιτρέπετε να πίνω χαμομήλι χωρίς ζάχαρη αντί για τσάι;

  83. Πολύ καλό άρθρο και πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Ακολουθώ και εγώ μετά από επίσκεψη σε διαιτολόγο ΔΝ με πρόγραμμα μεταβολισμού Υδατανθράκων. Αν και μου επιτρέπει βιολογικό γάλα ή γιαούρτι κατσικίσιο ή πρόβειο μου απαγορεύει το φυτικό( αμυγδάλου) ακόμη και το unsweetened. Επίσης μου απαγορεύει το φυτικό μπιφτέκι (beyond burger) περιορίζοντας τις επιλογές μου μόνο σε κοτόπουλο η γαλοπούλα (όχι φυσικά αλλαντικά.)
    Θα ήθελα τη γνώμη σου.
    Ευχαριστώ.

    1. Το τι θα φας μέσα στο 8αωρο σου έχει να κάνει με τις προτιμήσεις σου και τις θερμιδικές σου ανάγκες. Ο διατροφολόγος σου πρέπει να προσαρμοστεί στο τι είναι αρεστό σε σένα.

  84. Ελπίδα Μ.

    Kαλησπέρα Νικο/ Τα φρούτα επιτρέπονται κατα την διάρκεια του 16ώρου νηστείας; πχ πεπόνι , μπανάνα ; Και κάτι ακόμα : Το γάλα αμυγδάλου επιτρέπεται στον καφέ; Σ ευχαριστώ εκ των προτέρων

    1. Καλησπέρα Ελπίδα, όχι δεν επιτρέπονται τα φρούτα! Ούτε το γάλα αμυγδάλου. Ο καφές σκέτος είναι οκ

  85. Καλημέρα σας, εξαιρετικό άρθρο, κατανοητό από όλους χωρίς να στερειται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Για κάποιον που πάσχει από CLL, θεωρείς ότι θά’ ταν ευεργετικό γι αυτόν, πέραν της 18/8 ΔΝ να κάνει και για 4-5 μέρες όπως κάπου αναφέρεται στο άρθρο σου?

    Ευχαριστώ,

    Π.

  86. Δημήτρης

    Καλησπέρα Νικόλα. συγχαρητήρια για το υπέροχο άρθρο. Μόνο μια διευκρίνιση. Τα BCAA απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της νηστείας από ότι κατάλαβα. Κατά την διάρκεια του 8ωρου μπορείς να τα πάρεις κανονικά σωστά?

  87. Χαράλαμπος

    καλησπέρα
    ήθελα να ρωτήσω εαν επιτρεπεται κακαο σκέτο με νερό αντι καφέ

  88. καλη χρονια με υγεια για όλο τον κοσμο. Η ΔΝ πως μπορει να συνδιαστει με αεροβια ασκηση ? Κανω ποδηλασια 3-4 φορεσ την εβδομαδα και οταν την δοκιμασα ειλικρινα δεν ειχα κουραγιο να παρω τα ποδια μου.

    1. Γεια σου Πέτρο. Όταν έκανα διαλειμματική, οι προπονήσεις μου (τότε cross) ήταν κοντά στην λήξη της νηστείας. Στην αρχή μου ήταν δύσκολο αλλά “προσαρμόστηκα”. Πολύ νερό και σίγουρα μια δόση καφέ πριν.
      Αν δεις ότι παρ ολ αυτά συνεχίζεις να μην μπορείς να αποδόσεις, μπορείς είτε να αλλάξεις την ώρα της προπόνησης σου ή της νηστείας σου (αντίτροφο παράθυρο).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *